Bättre hälsa och rörelseglädje för barn och unga med motoriska funktionsnedsättningar

Bättre hälsa och rörelseglädje för barn och unga med motoriska funktionsnedsättningar

 

Bättre hälsa och rörelseglädje för barn och unga med motoriska funktionsnedsättningar

 

Cerebral pares är den vanligaste orsaken till motoriska funktionsnedsättningar hos barn. Detta forskningsprojekt syftar till att främja fysisk aktivitet och öka rörelseglädjen hos barn, ungdomar och unga vuxna med motoriska funktionsnedsättningar.

 

Projektet leds av Ferdinand von Walden, ST-läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och forskare på Institutionen för kvinnor och barns hälsa, Karolinska Institutet, samt Jessica Norrbom, forskare på Institutionen för fysiologi och farmakologi, Karolinska Institutet.

 

Rörelse som en naturlig del av livet

 

Forskning visar att fysisk aktivitet har en rad positiva effekter på både fysisk och psykisk hälsa. Barn och unga med motoriska funktionsnedsättnignar deltar i betydligt mindre utsträckning i fysisk aktivitet jämfört med jämnåriga utan funktionsnedsättning. Målet med projektet är att deltagarna i större utsträckning ska identifiera sig som fysiskt aktiva individer och att rörelse bli en självklar del av vardagen.


Vi vet fortfarande för lite om hur fysisk aktivitet påverkar ämnesomsättningen och den långsiktiga hälsan hos barn och unga med cerebral pares.

Det saknas idag standardiserade metoder för att mäta kondition hos barn med cerebral pares, särskilt för dem som har svårt att springa eller cykla.

 

”Vi vet fortfarande för lite om hur fysisk aktivitet påverkar ämnesomsättningen och den långsiktiga hälsan hos barn och unga med cerebral pares. Denna kunskap är avgörande för att kunna utveckla träningsprogram som förbättrar hälsa och förebygga framtida sjukdomar.” berättar Ferdinand von Walden.

 

Projektet bidrar med ny kunskap om hur fysisk aktivitet påverkar hälsa och välbefinnande hos barn och unga med cerebral pares. Genom att utveckla nya metoder för att mäta kondition och utvärdera effekterna av olika träningsinsatser, kan forskningen ligga till grund för bättre rekommendationer och insatser i framtiden.

 

Projektet omfattar tre olika delstudier:

 

1. Uthållighetsträning med Frame Runner

Under 12 veckor får barn och unga träna uthållighet med hjälp av Frame Runners, specialanpassade trehjuliga springcyklar. Forskarna mäter effekter på kondition, lungfunktion, hjärthälsa, ämnesomsättning och psykologiskt välbefinnande före och efter träningsperioden.

 

2. Full fart framåt – lekbaserat program för yngre barn

Här får barn i åldern 2–5 år prova på lekfull rörelseträning med Frame Runners. Syftet är att skapa rörelseglädje och tidigt etablera fysisk aktivitet som en naturlig del av livet.

 

3. Fysisk aktivitet i samarbete med idrottsföreningar

Under 24 veckor samarbetar forskarna med lokala idrottsföreningar för att undersöka långsiktiga effekter av anpassad träning och i vilken utsträckning deltagarna fortsätter vara aktiva efter projektets slut.

 

Det övergripande målet är att ge fler barn och unga med cerebral pares möjlighet till bättre hälsa, ökad livskvalitet och större rörelseglädje, och därmed minska risken för framtida komplikationer.

Om satsningen

Stiftelsen Promobilia stödjer detta forskningsprojekt för att främja rörelse som en naturlig del av livet. Projektet genomförs vid Karolinska Institutet och syftar till att utveckla träningsprogram som förbättrar hälsa och förebygger framtida sjukdomar genom att främja fysisk aktivitet och öka rörelseglädjen hos barn, ungdomar och unga vuxna med cerebral pares och andra motoriska funktionsnedsättningar.